KLUB PŘÁTEL PSŮ PRAŽSKÝCH KRYSAŘÍKŮ

Klub přátel psů pražských krysaříků

CYKLOTOULKY S KRYSAŘÍKEM

Letošní rok jsem opět po delší době zatoužila jet na dovolenou do ciziny, jenže to mělo dva drobné háčky: za a) moje hyperaktivní rodina podniká všechny dovolené zásadně na kole a za b) jsem hrdou majitelkou dvou krysaříčích slečen, které odmítám nechávat doma kdykoliv to jde. Tak zasedla rodinná rada a připravil se „bojový plán“. Obstarání dostatečně velké cestovní přepravky na kolo pro dva krysaříky standardní velikosti nebyl až takový problém, preventivní ošetření proti všem možným i nemožným muchničkám a pakomárům taky ne, ale jak přijmou dva malé štěkaly v zahraničních kempech, z toho se mi dělala hluboká vráska na čele již měsíc dopřed. Dostatek granulek, konzerviček, samozřejmě oblečků na chladnější rána bylo sbaleno, naočkováno, načipováno, byli nachystány všechny pasy včetně těch psích a my, i přes veškeré nástrahy a nepříjemnou virózu, jsem 18. července v sobotu v 5:00 vyrazili směr Praha, Rozvadov do Německa. Konečný počet účastníků byl 15lidí + 2 minipejsci.

První zastávkou byla nádherná vinařská oblast Moselsko, kemp v městečku Wintrech. Obě psí slečny cestu snášely a klidem, ihned si přivlastnily naše kempovaní místo a hlasitým štěkotem hlásily každého vetřelce, který prošel kolem. Zde jsem zůstali 5 dní, 2x jsem cestovali na kole, další dny jsem s hafáky byla v kempu, podnikala procházky do okolí podél moselské cyklostezky táhnoucí se přes 200km, koupaly se v Mosele a ochutnávali moselské víno:-).

Na kole:
Ne 19.7. Wintrich-Bernkastel-Traben-Trarbah a zpět 73km
Út 21.7. Wintrich-Horath 43km


Poté jsem dále pokračovali do Lucemburska, kde jsem cestou navštívili jak největší americký hřbitov z II-světové války. Celá tato část výpravy by se dala nazvat jako Toulky za minulostí aneb bitva v Ardenách. Jelikož jsem kempovali ve Wiltzu asi cca 25km od belgických hranic, na kole jsem zabloudili i do těchto končin. Je to nádherná krajina plná luk, pastvin s koňmi a kravami, kamennými domečky, prostě nádhera. Jeli jsem po staré, zrušené železniční trati, nyní proměněnou v kouzelnou cyklostezku s tunely.
Na kole:
Pá 24.7. Wiltz-Bastogne-Houffalize 84km
Ne 26.7. Wiltz-Esch sur Sure 60km

A to nejlepší nakonec... přesunuli jsme se do Francie, kraje Champagne, do městečka Épernay. Opět se nedalo odolat a my degustovali pravé šampaňské, udělali si výlet do nedaleké Remeše a užívali si posledních dnů dovolené.

Na kole:
Út 28.7 Éprenay-Dormans 64km

Celkem jsem s krysenkama za celou dobu ujela 324km!!! Obě dvě byly strašně moc hodné, cestu na kole prospaly nebo pozorovaly krajinu, občas štěkly na něco zajímavého. Na každé zastávce se proběhly, vyvenčily, začmuchaly si. Kamkoliv jsem přišli, byly středem pozornosti psí holčičky, všichni se vyptávali, co že je to za plemeno a odkud, nikde v kempech, v obchodech ani v restauracích , kde jim ihned donesli vodu na pití, nebyl problém s pejskama. Bez obtíží zvládly spaní ve stanu, sice ve svetru a zabalené v dece, aby nebyla zima a když bylo nejhůř, zalezly k paničce do spacáku. Dovolenou jsem si všechny moc užily a pokud nám to situace trochu dovolí, doufám, že ji zase zopakujeme.:-)



MUDr. Barča Koudelková