KLUB PŘÁTEL PSŮ PRAŽSKÝCH KRYSAŘÍKŮ

Klub přátel psů pražských krysaříků

ŠAMPION ŠAMPIONŮ 2015

Krysařík byl s českým i anglickým komentářem prezentován při vrcholné kynologické akci Šampion šampionů, která se konala 23.ledna 2016 v kongresové hale Hop hotelu v Praze.
Na akci tohoto typu netřeba pražského krysaříka představovat jako plemeno. Většina přítomných jej zná. Ve dvou vstupech před samotným finálovým programem byly tedy podtrženy dvě hlavní synonyma patřící ke krysaříkovi – je to plemeno národní a jeho kořeny jsou historické.
Handleři v renesančních kostýmech symbolizovali propojení krysaříka s královským i císařským dvorem, kde byl společníkem i vzácným darem.
Dětská suita v národních krojích vyloudila svou roztomilostí úsměv na tvářích všech přítomných a podtrhla konstatování, že krysařík je Čech každým coulem a s českým národem najdeme mnoho paralel. Je malý, ale šikovný (což bylo prakticky dokázáno v dalším vstupu). Ve světě se neztratí – důkazem jsou chovatelské kluby v Evropě i zámoří. Má v sobě švejkovství a miluje život. Je to zkrátka nejmenší psí Čech s velkým srdcem.
Při této slavnostní příležitosti se plemeno představilo ve své současné podobě jako výsledek 30-ti leté práce chovatelů a nadšenců. Divákům, rozhodčím a hostům se ukázali jedinci ve stáří 6 měsíců až 14 let, což značilo vitalitu plemene.
A když krysařík, tak Praha. Když Praha, tak Vltava… Ladnost krysaříka v pohybu předvedla při synchronizované choreografii na hudbu Bedřicha Smetany skupina handlerů z Jižních Čech.
Druhý vstup byl věnován krysařičí všestrannosti. Ačkoli je to pes vzrůstem malý, nezapře se svou energií, inteligencí a chutí plnit úkoly. Pokud tyto vlastnosti podchytíte, dějí se divy. Můžete se věnovat sportovní kynologii, běhat agility, coursing, zkusit dogdancing a známe i krysaříky, kteří jsou využiti při canisterapii.
Guliver z Fideláku je dokladem unikátnosti pražského krysaříka, kdy, na rozdíl od mnoha například pracovních či loveckých plemen, může být jedinec výstavně úspěšný i „pracovně“ zdatný. Guliver se umístil v předchozím ročníku ŠŠ v tomto se svojí majitelkou Sabinou Benešovou nadšeně předvedl několik cviků ze sportovní kynologie a dogdancingu (přivolání, obraty u nohy, odložení za pochodu vleže, aport volný, polohy na dálku, aport k psovodovi…). Právem oba sklidili velký aplaus.